SUSHI { ซู-ชิ }
- sushi & nirigi -
ni - gi - ri { นิ -กิ- รี่ } |
sushi { ซู- ชิ } |
Sushi อาหารญี่ปุ่นที่นิยมกันทั่วโลก ข้าวบนแผ่นสาหร่าย ม้วน และหั่นเป็นชิ้นสวยๆ เท่ากัน ปัจจุบันส่วนมาก คนจะนิยมแบบ fusion ที่ดัดแปลงให้สวยแปลกสะดุดตา ส่วนผสมมากมายในหนึ่งคำ หรือหนึ่งเมนู
Nigiri เป็นแบบ ปลา หรืออาหารชิ้นบนข้าว ตกแต่งเป็นคำ เรียกตามชื่อหน้า ออเดอร์เป็นชิ้นๆ ในบางประเทศ หรือร้าน หนึ่งออเดอร์ อาจหมายถึง 2 ชิ้น
สำหรับผู้เขียน ที่เคยทำงานกับอาหารญี่ปุ่น และใกล้ชิดกัปเชพมาหลายปี อยากบอกว่า ชอบ sushiแบบ ดั้งเดิม เรียบๆมากกว่า โดยเฉพาะ แบบม้วนสาหร่ายข้างนอก คำเล็ก ส่วนในแค่ 1-2 ชนิด ส่วน nirigi ชอบทุกอย่าง เน้นหน้าปลาดิบ มากกว่าของสุกกุ้ง หรือ ปลาไหลย่าง
ข้อมูลลึกๆเกี่ยวกับ sushi มีมากมาย ผู้เขียนขอเขียนในแง่ คำญี่ปุ่นน่าสนใจนะคะ
Basic terms of "sushi" & "nirigi"
- Sushi - another popular fun choice for party food as "finger food" - Light meal, good look, delicious, healthy and actually easy to make with many variations
- Sushi Rolls is called "Nori Maki" - traditionally rolled as "seaweed outside". Most modern restaurant nowadays, you would find as "inside out" (rice outside) Roll, called " Ura Maki"
- Battera "Pressed Sushi", a speciality from Osaka, is molded into a log & cut into small square pieces (without seaweed), sometime called as "Oshi -zushi" and "Bo-zushi"
- Nigiri - "Hand-molded sushi". It may look simple easy, but actually it is more difficult to make than sushi roll. I mean for the perfect original hand-molded sushi.
- "Sumeshi" or Vinegared Rice, the main ingredient for all Sushi. ( email me if you like the tasty recipe that I have) I believe all sushi can turn to be much more wonderful taste, if you make the rice perfectly.
- some more term of other sushi choices :
{Inari sushi} Tofu bags
or { Abura-age } fried tofu - Japanese tofu - sweet curl tofu
{Te maki} Hand Roll -
sushi roll as triangle sharp or cone, rice & ingredient inside
{Chirashi sushi} Sushi in a bowl -
vinegared rice decorated with assorted sashimi (fresh fishes)
I will post more for other Japanese foods, please stay tuned with me :)
{email me} if you like some of recipes
No comments:
Post a Comment